Smartsourcing – vad betyder det?

 Många utvecklingsdrivna företag har under åren outsourcat hela eller delar av sin IT-utveckling till länder med lägre kostnadsbild och bra tillgång till systemutvecklare.

För många företag är detta en bra lösning men med vår erfarenhet av outsourcing till både Indien, Ryssland, Ukraina, Polen med flera är att kulturskillnaderna, kompetens och språkförbistring kan vara problem och leveransen blir lidande.

Vi ser också ofta att det blir en ”vi och dom” relation mellan den svenska och outsourcade avdelningarna.

För att komma tillrätta med utmaningarna och samtidigt bibehålla kostnads- och kompetensförsörjningsfördelarna, har Northprim utvecklat ett koncept som vi kallar för Smartsourcing.

Vad är då smartsourcing och för vilka fungerar det?

 Northprim hjälper både små startups till stora etablerade företag med hela eller delar av deras IT-utvecklingsapparat och vår övertygelse är att Smartsourcing passar de flesta företag där kvalitet till reducerade kostnader prioriteras. 

 Northprim är ett svenskt bolag med kontor i Stockholm och Lund men där många av våra utvecklare, rekryterare och office managers sitter på vårt kontor i Belgrad, Serbien.

 Svaret på varför vi valde Serbien är enkel – kvalitet! I Serbien har man under lång tid satsat på IT och universiteten håller väldigt hög standard samtidigt som tillgången på både bredd och spetskompetens är god. Ett kvitto på detta är att globala företag som Microsoft och andra globala företag har utvecklingsavdelningar i Belgrad.

Som om inte detta är nog så ser vi stora likheter i kultur och arbetsmoral samtidigt som vi jobbar i samma tidszon. Detta gör att våra kunder snabbt ser deras ”Northprim utvecklare” som en viktig del i företaget.

 Någonting som vi ofta hör från våra kunder är att de uppskattar närheten och möjligheten att både besöka ”sitt team” i Belgrad eller att de kommer till Sverige. Det är bra flygförbindelse mellan länderna med direktflyg Belgrad – Arlanda på under 2 timmar.

I många fall när vi sätter ett nytt team, startar nytt projekt eller adderar en utvecklare så kommer de till Sverige och sitter med det svenska teamet/kunden för att lära känna er och komma in i gemenskapen. Allt oftare ser vi också hur våra kunder väljer att komma ner till Serbien för att dels njuta av mat, dryck och teambuilding men också för att inspireras.

 Med ett smart koncept säkerställer vi hög kvalitet, kostnadseffektivitet, leverans och affärsnytta!

 Northprims ledningsgrupp har över 40 års erfarenhet från ledande positioner på bland annat Accenture och erfarenhet av att leda och sätta upp globala IT-projekt inom en rad olika branscher.  Denna erfarenhet och kunskapskälla delar vi gärna med våra kunder och vi kan hjälpa er med allt från IT-strategi till faktisk leverans.

Låt oss hjälpa er till en effektiv vardag där sprint efter sprint levererar ett mervärde och affärsnytta för er!